شاید عبارت «محدودیت خلاقانه» به نظرتان ضدونقیض بیاید، اما محدودیت یکی از راههایی است که جرقهی خلاقیت را در ذهن ایجاد میکند. اگر از ما بخواهند که برای انجام یک کار زمان و منابع آن را خودمان تعیین کنیم، اکثر ما ترجیح میدهیم زمان و منابع بیشتری در اختیار داشته باشیم. اما زمانی که به خودمان و توانی خلاقیتمان باور داشته باشیم متوجه میشویم که در محدودیتها از خودمان خلاقیت بیشتری نشان میدهیم.
اگر شرایط کاریتان را کمی محدود کنید، نه تنها میزان خلاقیتتان کم نمیشود، برعکس، آن را افزایش هم میدهد.
فرانسیس فورد کاپولا، کارگردان معروف فیلم «پدرخوانده» میگفت:
«هرقدر بودجهی فیلم من کمتر باشد، فرصتهای خلاقیت بیشتری به دست میآورم».
کاپولا، در یکی از فیلمهایی که در کشور رومانی مشغول فیلمبرداری آن بود، نیاز به یک ماشین قدیمی داشت که فرمان آن سمت راست باشد اما در کشور رومانی فرمان ماشینها سمت چپ بود. به جای اینکه برای آوردن یک ماشین از انگلیس که فرمان آن سمت راست باشد، هزینه زیادی را متحمل شود، از خلاقیت خود استفاده کرده و گریم بازیگران و تابلوهای روی ماشین را برعکس انجام داد. سپس زمان تدوین فیلم آن را برعکس کرد. به همین سادگی.
اکنون میخواهم، چند روش را برای شما بگویم که با استفاده از آنها میتوانید از محدودیتها برای شروع خلاقیت استفاده کنید.
روش اول
روش اول این است که یکی از بخشهای قابل اجرای مسئلهتان را انجام دهید. یعنی چه؟
برای شروع کردن ابتدا سادهترین قسمت کار را انجام دهید. مثلاً زمانی که با روش طوفان فکری چندین ایده را به دست آوردید به جای اینکه خیلی راحت به کارهای مورد علاقهتان رأی بدهید، گاهی اوقات روی کارهای کوچک تمرکز کنید و سعی کنید آنهایی را که انجامش برای ما به عنوان مثال در همان روز امکانپذیر است انتخاب کنیم و گزینههایمان را محدود کنیم.
روش دوم
دومین روش این است که هدفمان را کوچکتر کنیم. مثلاً آموزش کارآفرینی به همهی مردم ایران هدف خیلی بزرگیست. به جای آن میتوانیم هدف کوچکتر و دستیافتنیتری را که اجرایی باشد انتخاب کنیم. به عنوان مثال میتوانیم برای شروع کردن به افرادی که علاقهمند به کارآفرینی هستند بصورت غیرحضوری یا حضوری آموزش دهیم.
محدودهی کارتان را کوچک کنید تا نحوهی شروع کارهایتان را راحتتر یاد بگیرید.
روش سوم
و در نهایت روش سوم این است که کارهایتان را در فواصل متعدد بررسی کنید و سعی کنید برای کنترل پیشرفت آنها موعد تعیین کنید. زمانی که روی یک پروژهی طولانی کار میکنید، بهتر است یک سری جلسات را برای کنترل پیشرفت کارتان، مرور نتایجی که اعضای تیم بدست آوردهاند و تعیین موعدهای مشخصی که میخواهید حین کار داشته باشید، بگذارید. برای اینکه انرژی تیمتان موقع انجام کار حفظ شود به جای یک موعد طولانی چند موعد کوتاه تعیین کنید، چون اعضای تیم زمانی که به موعد تحویل کارها نزدیک میشوند خیلی شور واشتیاق دارند و بازدهی فعالیتشان افزایش پیدا میکند و با این کار لحظههای اوج کارتان را بشتر میبینید.